Facebook Pixel

Საკვები ალერგიის

კვებითი ალერგია – ეს არის სხეულის ატიპიური რეაქცია ზოგიერთ საკვებზე. ორგანიზმის ასეთ აგრესიულ რეაქციას იწვევს ნივთიერებების გამომუშავება – ჰისტამინები, რომლებიც ალერგიული რეაქციის მთავარი მიზეზია.

იმუნური სისტემის ეს მდგომარეობა მიუთითებს ორგანიზმის მომატებულ მგრძნობელობაზე გარკვეული საკვები კომპონენტების მიმართ. ორგანიზმში ამა თუ იმ ალერგენის შეყვანის შედეგად დიდი რაოდენობით წარმოიქმნება იმუნოგლობულინი „E“. და ამის გამო ალერგიის გამოვლინებები ჩნდება სხეულის შიგნით ან მის გარეთ.ეს გამოვლინებები მიუთითებს იმუნური ფუნქციის დარღვევაზე.

იმუნური სისტემის უკმარისობა შეიძლება დაიწყოს ადრეულ ბავშვობაშიც კი. ეს უარყოფითად აისახება სასუნთქი და გულ-სისხლძარღვთა სისტემების, აგრეთვე კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირებაზე.

დაავადების აღწერა

კვებითი ალერგია გამოწვეულია ცხოველური ან მცენარეული წარმოშობის გარკვეული ალერგენების ჭამით. ყველაზე აგრესიული ალერგენებია ცილები, რომლებიც გვხვდება რძესა და რძის პროდუქტებში (ლაქტოზა), ფრინველის კვერცხებში, სხვადასხვა არაქისის და თხილის კულტურებში, სოიოს პროდუქტებში, თევზსა და ხორბალში (ცილები, წებოვანა). ამავდროულად, ზღვის პროდუქტებისა და არაქისის ცილა იმდენად აგრესიულია, რომ შეიძლება გამოიწვიოს ანაფილაქსიური შოკი, სიკვდილიც კი.

ალერგიული რეაქციები საკვებზე დაფუძნებულ ცილაზე შეიძლება დაიყოს ორად. ჯგუფები:
• მკვეთრი;
• სრული შეუწყნარებლობა პროდუქტის მიმართ.

უმეტეს შემთხვევაში ლაქტოზას შეუწყნარებლობა ხდება მაშინ, როდესაც ორგანიზმი ვერ ახერხებს ამ ცილის გადამუშავებას მისი ფიზიოლოგიური მახასიათებლების გამო. იმუნური სისტემა უბრალოდ უარყოფს პროდუქტებს ლაქტოზის მაღალი შემცველობით.
ალერგენული ზღვის პროდუქტების გამოყენებაზე რეაქცია თითქმის მაშინვე ჩნდება.

სიმპტომები

სხვადასხვა პროდუქტს შეიძლება ჰქონდეს განსხვავებული რეაქცია. ორგანიზმი ზოგიერთ ალერგენზე რეაგირებს თითქმის მაშინვე, ზოგიერთზე კი მხოლოდ გადაჭარბებული გაჯერებით.

• რეაქცია კანზე ვლინდება შემთხვევების 90%-ში – ნათელი გამონაყარი და ქავილი, სიწითლე და შეშუპება:
• რესპირატორული სისტემიდან რეაქცია ხდება შემთხვევების 70%-ში – ქოშინი, ხველა, ცემინება, ქოშინი, სურდო;
• საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის რეაქცია ვლინდება შემთხვევების 30%-ში და 45%-ში. ეს არის ტუჩების, პირის ღრუს და ნაზოფარინქსის შეშუპება და სიწითლე, გულისრევა და ღებინება, ტკივილი მუცლის ღრუში და კოლიკა, განავლის დაქვეითება, დიარეა ან ყაბზობა;
• გულ-სისხლძარღვთა სისტემის რეაქცია ხდება შემთხვევების 10%-45%-ში – წნევის დაქვეითება, თავბრუსხვევა, სისუსტე და გონების დაკარგვაც კი;
• ანაფილაქსიური შოკი.

გამომწვევი

მეცნიერულად დამტკიცებულია, რომ კვებითი ალერგიის მთავარი მიზეზი მემკვიდრეობაა. თუ მშობლებს აქვთ ალერგია თუნდაც ერთი სახის საკვების მიმართ, მაშინ ბავშვები, სავარაუდოდ, აჩვენებენ ასეთ რეაქციას. ამავდროულად, ორივე მშობელი და ბავშვები ყოველთვის არ არიან ალერგიული ერთსა და იმავე პროდუქტზე. თუ ორივე მშობელი ალერგიულია – მაშინ ბავშვში საკვებზე ატიპიური რეაქციების განვითარების ალბათობა საგრძნობლად იზრდება.

ალერგიის გამოჩენა შესაძლებელია ნებისმიერ საკვებზე, მაგრამ ყველაზე ხშირად ის ვლინდება ზუსტად ალერგენებზე.

კვების რჩევა

პირველი და ყველაზე მნიშვნელოვანი – ჰიპოალერგიული დიეტა: ეს არის რაციონიდან ყველა საკვების გამორიცხვა, რომელსაც შეუძლია გააძლიეროს ალერგიული რეაქცია. ყველა კერძს მიირთმევენ მოხარშული, ზომიერი რაოდენობით სუფრის მარილით. შეშუპების არსებობისას საჭიროა შემცირდეს მოხმარებული თავისუფალი სითხის რაოდენობა.
მენიუ უნდა შეიცავდეს ხორცს და ვეგეტარიანულ სუპებს, ბურღულეულს, მცენარეულ ზეთს, არაალერგენულ ბოსტნეულს და ხილს ( მწვანე, თეთრი, ყვითელი).
ნებადართული და აკრძალული საკვების ჩამონათვალი პირდაპირ დამოკიდებულია ალერგიის სპეციფიკაზე და უნდა დანიშნოს დამსწრე ექიმმა.

ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.