Facebook Pixel

Დიარეის სინდრომი

დიარეული სინდრომი, ან უბრალოდ ფაღარათი, წარმოიქმნება ნაწლავის მოძრაობის პროცესის დარღვევის შედეგად, რასაც თან ახლავს ყოველდღიური განავლის 4-ზე მეტი მატება, განავლით. თხევადი კონსისტენციის სეკრეცია. ნებისმიერ ადამიანს, განურჩევლად ასაკისა, ცხოვრებაში ერთხელ მაინც შეექმნა ასეთი პრობლემა.

სინდრომის ხანგრძლივობიდან გამომდინარე, განასხვავებენ შემდეგ ტიპებს:

  • მკვეთრი – დიარეა გრძელდება ერთი კვირა;
  • გაჭიანურებული ფორმა – 2-დან 10 კვირამდე;
  • ქრონიკული ფორმა – ხანგრძლივობა 3 თვეზე მეტი.

დიარეული სინდრომი: მიზეზები

  • ინფექციები ნაწლავებში – სალმონელოზი, E. coli, დიზენტერია;
  • დისბაქტერიოზი;
  • ვირუსული ბუნება;
  • არასრულფასოვანი კვება – უხეში, ცხიმიანი საკვების მიღება;
  • ალერგიული რეაქციები საკვებზე;
  • არასაკმარისი რაოდენობით ვიტამინები F, K, რიბოფლავინი;
  • საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებები (პანკრეატიტი, წყლული, კოლიტი, ჰეპატიტი, გასტრიტი);
  • მოწამვლა;
  • მეტაბოლური პროცესების დარღვევა;
  • ხშირი სტრესები, ნერვული მდგომარეობა, შიშები;
  • განვითარების სინდრომი მოგზაურებში (ხშირად გვხვდება ადამიანებში, რომლებიც ბევრს მოგზაურობენ სხვა ქვეყნებში და გამოწვეულია მიკრობებით დაბინძურებული წყლის გამოყენებით).

დიარეის საშიშროებაა ორგანიზმის გაუწყლოება, განსაკუთრებით ის არასახარბიელოა ბავშვებისა და მოხუცებისთვის. დიარეის სინდრომის მძიმე შემთხვევებმა შეიძლება გამოიწვიოს სიკვდილი. სტატისტიკის მიხედვით, ხანგრძლივი ფაღარათი ძალიან საშიშია 5 წლამდე ასაკის ბავშვებისთვის, ამ დაავადებით სიკვდილიანობა ამ ასაკში მესამე ადგილზეა.

სიმპტომები

  • ხშირი ფხვიერი განავალი, 8-10-ჯერ დღეში;
  • მეტეორიზმი და გაზრდილი გაზების წარმოქმნა მუცელში;<. /li>
  • ტკივილი მუცლის არეში პალპაციით;
  • ფერმკრთალობა და მშრალი კანი;
  • დაქვეითებული ან მადის ნაკლებობა;
  • შესაძლებელია ღებინება, გამონაყარი კანზე, წყლულოვანი წარმონაქმნები პირის ღრუში;
  • ქრონიკულ ფორმაში – წონის დაკლება, დაღლილობა.

დიარეული სინდრომის დიაგნოზი

თავდაპირველად, ექიმთან დაკავშირებისას ექიმისთვის მნიშვნელოვანი იქნება შემდეგი მონაცემები:

  • ნაწლავის მოძრაობების რაოდენობა დღეში;
  • მათი მთლიანი მოცულობა და კონსისტენცია;
  • მინარევების არსებობა – სისხლი, ლორწო.

ტარდება ლაბორატორიული გამოკვლევები, რომლებიც მოიცავს:

  • ფეკალურ ანალიზს (მიკრობიოლოგიური და ბაქტერიოლოგიური კვლევა, აღებულია კულტურა);
  • კოპროგრამა;
  • სისხლის ანალიზი (ბიოქიმიური და ზოგადი);
  • ტარდება საკვებისადმი ზიზღის ტესტები;
  • ალერგიის ტესტები.

საჭიროების შემთხვევაში დამატებით ტარდება ფუნქციური ტექნიკა:

  • ნაწლავის CRT;
  • მუცლის ღრუს ორგანოების ექოსკოპია;
  • ფლუოროსკოპია;
  • კოლონოსკოპია ბიოფსიით;
  • ენდოსკოპია.

ზოგიერთი ტექნიკა აუცილებელია რიგი სერიოზული დაავადებების გამოსარიცხად, რომელთა თანმხლები სიმპტომია დიარეა.

ინფორმატიული მეთოდია ასევე პაციენტის მიერ სპეციალური დღიურის შენახვა, რომელიც აღრიცხავს ინფორმაციას ნომრის შესახებ. საკვების მიღება, დიეტა, ნაწლავის სიხშირე და განავლის მახასიათებლები. ეს დეტალური აღწერა ტარდება სამი დღის განმავლობაში.

დიარეული სინდრომი-პრევენცია

დიარეული სინდრომის განვითარების პრევენცია შესაძლებელია. ამისათვის მნიშვნელოვანია დაიცვან ძირითადი წესები. დიარეის გამომწვევი თითოეული მიზეზი მოითხოვს პრევენციის გარკვეულ მეთოდებს, მაგრამ ძირითადი მნიშვნელოვანი სფეროები შეიძლება გამოვლინდეს:

  • ჰიგიენური სტანდარტების დაცვა;
  • <. li> ხელების დაბანა სავალდებულოა ტუალეტით სარგებლობის შემდეგ, ყოველი ჭამის წინ, ცხოველებთან კონტაქტის შემდეგ (სველი ტილოების გამოყენება კანის ზედაპირს მხოლოდ 40%-ით დეზინფექციას უკეთებს);
  • <. span>ნებისმიერი ბოსტნეულისა და ხილის საფუძვლიანად გარეცხვა, იმისდა მიუხედავად, თქვენ თვითონ მოზარდეთ ისინი თუ იყიდეთ ისინი ბაზარზე;
  • არ გამოიყენოთ ნედლი წყალი ჭებიდან, ჭებიდან, ნაკადულებიდან, ქალაქის წყალმომარაგებაც კი;
  • საკვების ჭამამდე ჩაატარეთ საფუძვლიანი თერმული დამუშავება;
  • არ შეგიძლიათ მიირთვათ უმი ან ნახევარი. -მოხარშული თევზი, ხორცი;
  • საკვების ნარჩენები გამოიღეთ მაცივარში, დიდხანს არ დატოვოთ ოთახის ტემპერატურაზე.

კვების რჩევა

რა არის კარგი დიარეისთვის:

  • ხშირი დალევა;
  • სპეციალური მარილის გამოყენება ხსნარები (მაგალითად, რეჰიდრონი);
  • ველური ვარდის ბულიონები, ჩირი;
  • მინერალური წყალი ტუტე გაზის გარეშე. ;
  • ძლიერი შავი ჩაი, შეგიძლიათ დაამატოთ ლიმონი;
  • ვაშლის წვენი;
  • ბრინჯის წყალი;
  • ბანანი;
  • ლორწოვანი ფაფა – სემოლინა, შვრიის ფაფა, ხორბალი;
  • თეთრი პურის კრეკერი;
  • გამომცხვარი ვაშლი;
  • გახეხილი მარცვლოვანი ხაჭო;
  • სუსტი ხორცის ან ქათმის ბულიონები.

არასახარბიელო საკვები. დიარეისთვის:

  • ცხიმიანი, შემწვარი, მარილიანი და ცხარე;
  • ყველა სახის მწნილი;
  • კომბოსტო და მისი კერძები;
  • პარკოსნები, მდოგვი, ყურძენი;
  • უმი ხილი;
  • გაზიანი სასმელები;
  • ხილის წვენები;
  • ტკბილეული;
  • რძის პროდუქტები.

საჭმელი უნდა მიირთვათ მცირე ულუფებით, ხოლო უკეთესია. საკვების რაოდენობის გაზრდის სითხის რაოდენობა, რათა თავიდან აიცილოთ დეჰიდრატაცია.

 

ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.