Facebook Pixel

Სანაღვლე გზების დისკინეზია

ნაღვლის დისკინეზიაეს არის დაავადება, რომელიც დაკავშირებულია ნაღვლის ბუშტისა და მისი სადინარების მოძრაობის დარღვევასთან. ამ პათოლოგიის გაჩენის შედეგად ადგილი აქვს ნაღვლის დინების დარღვევას 12 – ფერმკრთალი ნაწლავი. სტატისტიკის მიხედვით, ნაღვლის ბუშტთან დაკავშირებული პათოლოგიების 70% დაკავშირებულია ამ დაავადებასთან, რომელიც უფრო ხშირია ქალთა პოპულაციაში.

ნაღვლის მიწოდება შესაძლებელია არასაკმარისი რაოდენობით, ეს აშლილობას ეწოდება ჰიპოკინეზია, გადაჭარბებული დაშვებით – ჰიპერკინეზია.

ბილიარული დისკინეზია: მიზეზები

  • ნაღვლის ბუშტის კუნთოვანი შრის ელასტიურობის დარღვევა, უჯრედების მგრძნობელობის დაქვეითება ნეიროჰორმონალური იმპულსების მიმართ.
  • საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის სტრუქტურის ანატომიური თავისებურებები. ორგანოში კრუნჩხვების გაჩენამ შეიძლება დაარღვიოს მისი ნორმალური ფუნქციონირება.
  • საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებები. საავტომობილო დისფუნქციის პროცესი შეიძლება დაკავშირებული იყოს გასტრიტთან, პეპტიურ წყლულთან, გასტროდუოდენიტთან.
  • არასათანადო და ირაციონალური კვება, ცხიმოვანი და ცხარე საკვების ბოროტად გამოყენება, შემწვარი და შებოლილი საკვები, ჭარბი კვება, ხშირი კვება. ალკოჰოლის მოხმარება.
  • ორგანიზმში მეტაბოლური პროცესების დარღვევა.
  • ჰორმონალური დარღვევები (მაგალითად, ორსულობის დროს). span>
  • არასწორი ოპერაცია.
  • ემართება ადამიანებს, რომლებიც იღებენ გარკვეულ მედიკამენტებს (ჰორმონალური აბები ქალებში ხელს უშლის ნაღვლის გადინებას). span>
  • ფსიქო-ემოციური მდგომარეობა გავლენას ახდენს მოძრაობაზე, სტრესი, ნერვიულობა, დეპრესია უარყოფითად მოქმედებს ორგანიზმის მუშაობაზე.

ფაქტორები, რომლებიც გავლენას ახდენენ დაავადების განვითარებისადმი მიდრეკილებაზე:

  • ვეგეტო - სისხლძარღვთა დისტონია;
  • გადატანილი ვირუსული ეტიოლოგიის ჰეპატიტი;
  • საკვების ალერგია, დერმატიტი;
  • დისბაქტერიოზი;
  • სასუნთქი სისტემის ინფექციური ხასიათის ქრონიკული დაავადებები;
  • გენეტიკური მიდრეკილება, ხშირად ბავშვებში, რომელთა მშობლებიც განიცდიან დაავადებას, ვლინდება პათოლოგიის სიმპტომებიც;
  • ენდოკრინული სისტემის დაავადებები (დიაბეტი უშაქრო, ფარისებრი ჯირკვლის დაავადება);
  • პარაზიტების არსებობა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში.

არასაკმარისი რაოდენობა. ნაღვლის სეკრეცია იწვევს მის სტაგნაციას, რაც თავის მხრივ იწვევს ნაღვლის ბუშტში კენჭების წარმოქმნას.

სიმპტომები

  • მტკივნეული ან პაროქსიზმული ტკივილი მუცლის არეში, ძირითადად მარჯვენა ჰიპოქონდრიუმში, მაშინ როდესაც ის შეიძლება გავრცელდეს საფეთქელზე და მხარზე.
  • მკვეთრი და მწვავე. ტკივილი მუცლის არეში.
  • ბრადიკარდია.
  • წყვეტილი ყაბზობა ან დიარეა.
  • გულისრევა და ღებინება.
  • მეტეორიზმი, მადის დაკარგვა.
  • სიმწარის გემო პირში. span>
  • მთავარი სიმპტომების გარდა, დაავადებას შესაძლოა ახლდეს მომატებული დაღლილობა, გაღიზიანება, ცრემლიანობა, ძილის დარღვევა, ნერვიულობა, განწყობის უეცარი ცვალებადობა.

    ბილიარული დისკინეზიის დიაგნოზი, კაპპროგრამა, განავლის ანალიზი).

  • მუცლის ღრუს ორგანოების ულტრაბგერა.
  • გამოკვლევა.
  • ქოლეცისტოგრაფია.
  • ულტრასონოგრაფია.
  • ეზოფაგოგასტროდუოდენოსკოპია.
  • ღვიძლისა და სანაღვლე გზების MRI.

ნაღვლის დისკინეზია: პრევენცია

დისკინეზიის დაავადება უპირატესად ქრონიკულია, მაგრამ პრევენციული ღონისძიებების გამოყენებით შეიძლება შემცირდეს მისი გამოვლინების არასასურველი სიმპტომები, ასევე  შეამცირეთ მისი გამწვავების რისკი.

ძირითადი პრევენციული ღონისძიებები:

  • ჯანსაღი ცხოვრების წესის დაცვა, ცუდის დათმობა. ჩვევები;
  • დიეტური კვების დაცვა, ზედმეტი კვება;
  • ემოციური მდგომარეობის ნორმალიზება, ფსიქიკური სფეროს გამოსწორება;
  • სწორი ყოველდღიური რუტინა, ფიზიკური დატვირთვის მოცულობით, დროული დასვენება და კარგი ძილი.

თუ დაავადება მეორეხარისხოვანია, უპირველეს ყოვლისა, საჭიროა პირველადი პრობლემის განკურნება და მისი გამოვლინების გამორიცხვა.

კვების რჩევა

სწორად შერჩეული და დაბალანსებული კვება ხელს შეუწყობს დაავადების გამოვლინებასა და გამწვავებასთან დაკავშირებულ პრობლემებს. დისკინეზიის ტიპის მიხედვით, რეკომენდებულია კვების განსხვავებული ტიპი.

ჰიპერმოტორული ტიპის დაავადებისთვის სასარგებლო საკვები და კერძები:

    <. li> ბევრი ბოსტნეული და ხილი;
  • ფაფა - წიწიბურა, შვრიის ფაფა, ხორბალი;
  • მარცვლეულის პური ;
  • დიდი რაოდენობით სითხე.

ჰიპომოტორული დისკინეზია მოითხოვს პროდუქტებს, რომლებიც აძლიერებენ ნაღვლის სეკრეციას – არაჟანი, ნაღები, კვერცხი, მათ უნდა დაემატოს & nbsp; უკვე ჩამოთვლილ პროდუქტებზე.

გამორიცხული პროდუქტები:

  • შემწვარი, შებოლილი, ცხარე; span> span>
  • მწნილი;
  • კვერცხის გული (ქოლესტერინის მაღალი შემცველობა);
  • ტკბილეული;
  • ციცაბო ხორცის ბულიონები;
  • რადიშ, ბოლოკი, ნიორი, ხახვი, მდოგვი.

 

აუცილებელი ვიტამინები

ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.