Facebook Pixel

Დისპეფსია

დისპეფსია ეხება საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებებს. ახასიათებს საჭმლის მომნელებელი ორგანოების ფუნქციონირების დარღვევა, რის შედეგადაც არ ხდება საკვები პროდუქტების სრული დაშლა. პრობლემური არეალის ლოკალიზაციის მიხედვით განასხვავებენ დისპეფსიის რამდენიმე ტიპს:

  • კუჭის;
  • პანკრეასის ;
  • ნაწლავური;
  • ღვიძლის.

ასევე გამოვყოფ პურეფაქტიულ, ფერმენტაციულ, ცხიმოვან დისპეფსიას. თითოეულს ახასიათებს პროდუქტების არასწორი მონელება.

დისპეფსია: მიზეზები

თითოეული ტიპის დისპეფსიას აქვს თავისი მიზეზი. ის ასევე შეიძლება განვითარდეს, როგორც ზოგიერთი დაავადების მეორადი სიმპტომი, როგორიცაა კუჭის კიბო ან წყლული.

ძირითადი მიზეზებია:

  • არასათანადო და ირაციონალური კვება. ფერმენტაციული დისპეფსია ვითარდება ნახშირწყლების, ფერმენტირებული საკვების, გაზიანი სასმელების, კომბოსტოს, ყურძნის, ყველა საკვების ჭარბი მოხმარებისას, რომელიც იწვევს შებერილობას, ეს იწვევს ნაწლავებში დუღილის განვითარებას. ცხიმი ასოცირდება დიეტაში ცხიმების ჭარბი რაოდენობით, განსაკუთრებით ძნელად მოსანელებელი – ღორი, ბატკანი. გაფუჭებული გარეგნობა ჩნდება ცილოვანი პროდუქტების ბოროტად გამოყენებისას.
  • კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ანატომიური სტრუქტურის დარღვევა. საავტომობილო აქტივობის დაქვეითება იწვევს ფუნქციონირების დარღვევას და მოუნელებელი ნაწილაკების დაგროვებას, რაც იწვევს პათოგენური მიკროფლორას განვითარებას და დისბაქტერიოზის წარმოქმნას.
  • სტრესი, ნერვიულობა, ფსიქო – ემოციური სფერო.
  • Helicobacter pylori ინფექცია.

სიმპტომები

სიმპტომოტოლოგია შეიძლება იყოს სრულიად განსხვავებული და დამოკიდებულია დაავადების ტიპზე. ყველაზე გავრცელებულია:

  • ტკივილი, დისკომფორტი კუჭის ზედა ნაწილებში;
  • გრძნობა. სიმძიმე, სისავსე კუჭში და სიმტკიცე;
  • ადრეული გაჯერების შეგრძნება;
  • შებერილობა, გაზრდილი გაზების წარმოქმნა, მეტეორიზმი;
  • მადის დაკარგვა;
  • ყაბზობა, დიარეა;
  • გულისრევა, ღებინება;
  • განავლებს აქვს ქაფიანი გარეგნობა, უსიამოვნო სუნი;
  • სისუსტე, თავბრუსხვევა.

დისპეფსიის დიაგნოზი

თავდაპირველად ექიმი ატარებს პაციენტის საფუძვლიან გამოკითხვას, ვინაიდან დისპეფსია კოლექტიური აშლილობაა, მნიშვნელოვანია პრობლემის არეალის და დაავადების ტიპის განსაზღვრა.

ლაბორატორიული ტესტები მოიცავს:

  • სისხლის ანალიზი (ზოგადი, ბიოქიმიური);
  • ფეკალური ანალიზი (სისხლის არსებობის შესწავლით);
  • ანალიზი მო chi;
  • კუჭის მჟავიანობის ყოველდღიური დონის შესწავლა;
  • Helicobacter pylori ინფექციის განსაზღვრა.<. /li>

ინსტრუმენტული მეთოდებია:

  • საჭმლის მომნელებელი სისტემის ულტრაბგერა;
  • ენდოსკოპია ;
  • რენტგენოლოგიური გამოკვლევა;
  • ელექტროგასტროენტეროგრაფია;
  • კუჭის სცინტიგრაფია ;
  • ეზოფაგომანომეტრია – საშუალებას გაძლევთ განსაზღვროთ საყლაპავის შეკუმშვის თვისებები;
  • ანტროდუოდენალური მანომეტრია – საშუალებას გაძლევთ განსაზღვროთ კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის მოძრაობის დონე.

დისპეფსიის პრევენცია

როგორც პროფილაქტიკური ღონისძიება, ეფექტურია იმ დაავადებების პროფილაქტიკა, რომლებიც ამ დაავადებას იწვევენ. მნიშვნელოვანია კუჭის მუშაობის მონიტორინგი – ნაწლავის ტრაქტის, ორგანოების ფუნქციონირების დროს გადახრების განვითარების თავიდან ასაცილებლად.

აუცილებელია შემდეგი პრევენცია:

    რაციონალური, სწორი და დაბალანსებული კვება – სწორედ კვებაა მთავარი მეთოდი, რომლის კორექცია საგრძნობლად გააუმჯობესებს დაავადების სიმპტომების გამოვლინებებს. ყოველდღიური მენიუ უნდა შეიცავდეს საკმარისი რაოდენობით ვიტამინებს, კვალი ელემენტებს, ბოჭკოს. ცილების, ცხიმების და ნახშირწყლების თანაფარდობა უნდა შეესაბამებოდეს ნორმებს.
  • დიეტა. აუცილებელია საკვების მიღება მცირე ულუფებით, დღეში 4-6-ჯერ, არ ჭამოთ ზედმეტი, არ გადატვირთოთ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტი, განსაკუთრებით საღამოს, ძილის წინ, უნდა დაუშვათ საკვების მონელება და ათვისება.
  • სპორტი. ზომიერი ფიზიკური აქტივობა, რეგულარული სპორტული ვარჯიშები აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას. ფიზიკური აქტივობა ასტიმულირებს ნაწლავის პერისტალტიკას. მაგრამ თქვენ არ უნდა ბოროტად გამოიყენოთ მკვეთრი წინ გადახრები, გადახვევები, ჩაჯდომები. უმჯობესია ყველაფერი მშვიდ რიტმში გააკეთოთ.
  • ჯანსაღი ცხოვრების წესი, სამუშაო-ცხოვრების ზომიერი თანაფარდობა, ნუ გადატვირთავთ ორგანიზმს ზედმეტი ფიზიკური აქტივობით. უარი თქვით მავნე ჩვევებზე – მოწევა და ალკოჰოლის ბოროტად გამოყენება.
  • დააყალიბეთ ფსიქო – ემოციური მდგომარეობა, სტრესის თავიდან აცილება, ძილის ნორმალიზება.

ყველა ეს ფაქტორი გააუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას, რაც ნიშნავს, რომ ისინი გახდება დისპეფსიის კარგი პროფილაქტიკა.

კვების რჩევა

სასარგებლო პროდუქტები:

  • დიდი რაოდენობით ახალი ხილი და ბოსტნეული;
  • ბოსტნეულის კასეროლი ;
  • ფაფა – წიწიბურა, შვრიის ფაფა, ხორბალი, ბრინჯი;
  • ბოსტნეულის სუპები მსუბუქ ბულიონზე;
  • ხაჭო, კეფირი. span>

ცუდი საკვები:

  • შემწვარი, შებოლილი, ცხარე;
  • მწნილი;
  • ტკბილეული;
  • ცხიმიანი ხორცი;
  • ძლიერი ჩაი, ყავა, ალკოჰოლი.

 

ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.