დისპეფსია ეხება საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებებს. ახასიათებს საჭმლის მომნელებელი ორგანოების ფუნქციონირების დარღვევა, რის შედეგადაც არ ხდება საკვები პროდუქტების სრული დაშლა. პრობლემური არეალის ლოკალიზაციის მიხედვით განასხვავებენ დისპეფსიის რამდენიმე ტიპს:
ასევე გამოვყოფ პურეფაქტიულ, ფერმენტაციულ, ცხიმოვან დისპეფსიას. თითოეულს ახასიათებს პროდუქტების არასწორი მონელება.
დისპეფსია: მიზეზები
თითოეული ტიპის დისპეფსიას აქვს თავისი მიზეზი. ის ასევე შეიძლება განვითარდეს, როგორც ზოგიერთი დაავადების მეორადი სიმპტომი, როგორიცაა კუჭის კიბო ან წყლული.
ძირითადი მიზეზებია:
სიმპტომოტოლოგია შეიძლება იყოს სრულიად განსხვავებული და დამოკიდებულია დაავადების ტიპზე. ყველაზე გავრცელებულია:
დისპეფსიის დიაგნოზი
თავდაპირველად ექიმი ატარებს პაციენტის საფუძვლიან გამოკითხვას, ვინაიდან დისპეფსია კოლექტიური აშლილობაა, მნიშვნელოვანია პრობლემის არეალის და დაავადების ტიპის განსაზღვრა.
ლაბორატორიული ტესტები მოიცავს:
ინსტრუმენტული მეთოდებია:
დისპეფსიის პრევენცია
როგორც პროფილაქტიკური ღონისძიება, ეფექტურია იმ დაავადებების პროფილაქტიკა, რომლებიც ამ დაავადებას იწვევენ. მნიშვნელოვანია კუჭის მუშაობის მონიტორინგი – ნაწლავის ტრაქტის, ორგანოების ფუნქციონირების დროს გადახრების განვითარების თავიდან ასაცილებლად.
აუცილებელია შემდეგი პრევენცია:
ყველა ეს ფაქტორი გააუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას, რაც ნიშნავს, რომ ისინი გახდება დისპეფსიის კარგი პროფილაქტიკა.
სასარგებლო პროდუქტები:
ცუდი საკვები:
გამოიწერეთ ბიულეტენი