დივერტიკულოზი არის პროცესი რომელიც ვითარდება ნაწლავის კედლებში, ყველაზე ხშირად მის სქელ მონაკვეთში. გამოწეულ კედლებში ჩნდება მცირე წარმონაქმნები, მათ დივერტიკულებს უწოდებენ. ეს დაავადება ძირითადად ხანდაზმულებისთვისაა დამახასიათებელი და ყველაზე ხშირად განვითარებულ ქვეყნებში გვხვდება. სტატისტიკის მიხედვით, დაავადება 40 წლამდე ასაკის ადამიანთა 10%-ს ემართება, ხოლო 80 წლის შემდეგ - 60%-ში.
დივერტიკულოზი: მიზეზები
em>
მთავარი პრობლემაა დაბალანსებული კვების ნაკლებობა, მცენარეული საკვების რაოდენობის შემცირება, ხორცისა და ფქვილის პროდუქტების გავრცელება. ეს იწვევს საჭმლის მომნელებელ დარღვევებს, ჩნდება ყაბზობა, რაც იწვევს დივერტიკულების წარმოქმნას.
გარდა ამისა, შეიძლება იყოს შემდეგი მიზეზები:
ხშირად, დაავადების განვითარება ხდება გამოხატული სიმპტომების გარეშე, მაგრამ შეიძლება იყოს ინდივიდუალური გამოვლინებები:
პალპაციის დროს შეიძლება იგრძნობა სიმსივნის მსგავსი წარმონაქმნები, პროცედურას თან ახლავს ტკივილი.
დივერტიკულებში, ნაწლავებში ფეკალური ნაწილაკების გადაადგილებისას მათ შეუძლიათ თავიანთი ნარჩენების დაყოვნება, რაც იწვევს ანთებითი პროცესის განვითარებას. რომელსაც თან ახლავს ზრდა ვჭამ ტემპერატურულს, ძლიერ ტკივილს მუცლის არეში, დეფეკაციის დროს სისხლისა და ლორწოვანი სეკრეციის გამოჩენა, ძლიერი მეტეორიზმი. ამ პროცესს დივერკულიტი ჰქვია, სწორედ მისი სიმპტომების გამოვლინებაა, რის გამოც ადამიანები მიმართავენ ექიმებს.
დივერკულიტის განვითარებამ შეიძლება გამოიწვიოს სერიოზული შედეგები:
დივერტიკულოზის დიაგნოზი
დაავადების პირველი სიმპტომების დროს უნდა მიმართოთ ექიმს – გასტროენტეროლოგი.
გამოკვლევისა და პალპაციის გარდა გამოიყენება შემდეგი მეთოდები:
დივერტიკულოზი – პრევენცია
პრევენციის ძირითადი მეთოდებია განავლის ნორმალიზების აუცილებლობა, ასევე ნაწლავის მოძრაობაზე კონტროლი. ამიტომ, პროფილაქტიკისთვის მნიშვნელოვანია შემდეგი ღონისძიებები:
ყველა ეს აქტივობა ხელს შეუწყობს ნაწლავის ფუნქციის ნორმალიზებას, რაც მთავარი აქცენტია პრევენციაში.
დაავადებისთვის სასარგებლო პროდუქტებია:
აუცილებელია რაციონიდან გამორიცხოთ ან გამორიცხოთ შემდეგი საკვები:
გამოიწერეთ ბიულეტენი