გასტრიტი
გასტრიტიძლიერი> – ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული დაავადება. სტატისტიკა აჩვენებს, რომ მსოფლიოში ყოველ 2-3 ადამიანს აქვს ეს დაავადება. ამავდროულად, გასტრიტი უფრო დამახასიათებელია მოსახლეობის საშუალო ფენისთვის, დიდი ქალაქების მაცხოვრებლებისთვის და თეთრხალათიანებისთვის. ხანდაზმულთა 80%-ს ქრონიკული გასტრიტის დიაგნოზი აქვს. კუჭის პრობლემების ხანგრძლივმა იგნორირებამ, არასწორმა ან არასაკმარისმა მკურნალობამ შეიძლება გამოიწვიოს ეროზია, პეპტიური წყლული, ანემია, საჭმლის მომნელებელი დარღვევები და ონკოლოგიაც კი.
დაავადების აღწერა
ანთებით პროცესს, რომელიც ლოკალიზებულია კუჭის ლორწოვან გარსში და გამოწვეულია მექანიკური, თერმული ან ქიმიური დაზიანების შედეგად, ეწოდება გასტრიტი. დაავადება იწვევს ამ ორგანოს დისფუნქციას, რის შედეგადაც საკვები ცუდად იწოვება და ორგანიზმი არ იღებს საჭირო ვიტამინებსა და საკვებ ნივთიერებებს. უმეტესი დაავადებების მსგავსად, გასტრიტს აქვს მწვავე და ქრონიკული ფორმა. ამავდროულად, ჩვეულებრივ, მჟავიანობის დონის მიხედვით განასხვავებენ ამ დაავადების ტიპებს: დაბალი, მაღალი ან ნორმალური.
გამომწვევები
ფაქტორები, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთებითი პროცესის განვითარებას:
ნებისმიერი დისკომფორტი მუცლის ზედა ნაწილში არის კუჭის პრობლემის პირველი ნიშანი. გასტრიტის დროს შეიძლება იყოს შებოჭილობის ან თუნდაც ტკივილის შეგრძნება, რაც ხდება ჭამის შემდეგ. საგანგაშო უნდა იყოს გულძმარვის (ადრე რომ არ იყო) და „მაწონის“ გამოჩენა. belching. ენაზე შეიძლება გამოჩნდეს დამახასიათებელი თეთრი საფარი. გასტრიტის გამწვავებას თითქმის ყოველთვის ახლავს დისპეფსიის სიმპტომები: გულისრევა, ღებინება, ყაბზობა ან დიარეა. ასევე შესაძლებელია ტემპერატურის უმნიშვნელო მატება.
როგორც კი გასტრიტის დიაგნოზი დაისმება – დიეტა მკურნალობის ერთ-ერთი მთავარი პირობაა. ამ შემთხვევაში დიეტურმა კვებამ ხელი უნდა შეუწყოს კუჭის ფუნქციას, რომელიც დაკავშირებულია ფერმენტების გამომუშავებასთან, იცავს ლორწოვან გარსს გამღიზიანებლებისგან და აძლიერებს ექიმის მიერ დანიშნული მკურნალობის კურსის ეფექტს. შერჩეული რეჟიმისა და დიეტის დაცვა აუცილებელია გასტრიტის ყველა სიმპტომის გავლის შემდეგაც.
დიეტა უნდა შეიცავდეს ლორწოვან მარცვლეულს რძის გარეშე, კარტოფილის პიურეს, მოხარშულ ხორცს (ხორცსაკეპ მანქანაში დაჭრილი), ქათმის ბულიონს (უცხიმო). კვება უნდა იყოს დაბალანსებული, მდიდარი ნუტრიენტებითა და ვიტამინებით, ასევე ცილებით. რეკომენდებულია კერძების 4-5-ჯერ დაყოფა და ყოველდღე ერთსა და იმავე დროს ჭამა.
კატეგორიულად აკრძალულია ისეთი საკვების მიღება, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს დუღილი, ასევე ალკოჰოლი, რძე, შოკოლადი, ახალი ნამცხვრები და ნამცხვრები, სანელებლები და სანელებლები, შებოლილი ხორცი, ცხიმიანი და მწნილი კერძები.
გამოიწერეთ ბიულეტენი