ქრონიკული ქოლეცისტიტი – ეს არის ნაღვლის ბუშტის ანთებითი პროცესი, რომელიც უარყოფითად მოქმედებს მის მოტორულ ფუნქციაზე. დაავადება აქტიურად ვლინდება გამწვავების დროს, როგორც წესი, ეს არის ალკოჰოლის უარყოფითი გავლენა ცხიმიან ან შემწვარ საკვებზე. გამწვავებას თან ახლავს დაჭერილი ტკივილი და სიმძიმე მარჯვენა მხარეს, გულისრევა, ღებინება და სიმწარე პირში. ქრონიკულ ქოლეცისტიტს შესაძლოა ახლდეს ზოგიერთი დაავადება: ენტეროკოლიტი, პანკრეატიტი. ეს პათოლოგია, უმეტესად, 45-50 წლის ქალებს ემართებათ. დაავადება პროგრესირებს განვითარებულ ქვეყნებში, მასზე გავლენას ახდენს ცხოვრების წესი და კვება.
ქრონიკული ქოლეცისტიტის დაავადება &ndash. ; მიზეზები
ამ დაავადების ძირითადი მიზეზი არის გარკვეული მიკროორგანიზმები, რომლებიც შედიან ნაღვლის ბუშტში ნაწლავებიდან ან სისხლის ნაკადით. დაავადება თანდათან ვითარდება და დიდი ხნის განმავლობაში შეიძლება საერთოდ არ იგრძნოს თავი. სწორედ ნაღვლის ბუშტის ღრუში შემავალი მიკრობები იწვევენ ლორწოვან გარსში ანთებით პროცესებს. ანთება არ ქრება, არამედ იწყებს პროგრესირებას, რითაც ანადგურებს ლორწოვანის ღრმა ფენებს. დროთა განმავლობაში, ანთება იწყებს ნაწიბურების წარმოქმნას და გადაიქცევა ბეჭდებად, რომლებიც დეფორმირებენ ნაღვლის ბუშტის კედლებს. იცვლება ნაღვლის მდგომარეობაც, ეს ზრდის ქვების წარმოქმნის რისკს. გარდა ამისა, შემდეგი მოვლენები იწვევს ქრონიკული ქოლეცისტიტის გამოვლენას:
დაავადების სიმპტომები შეიძლება პერიოდულად გამოჩნდეს, გამწვავების მდგომარეობა თანდათან იცვლება მოკლევადიანი რემისიით. მთავარი სიმპტომი – ტკივილი მარჯვენა ჰიპოქონდრიუმში. დაავადების სხვა ნიშნებს შორის გამოირჩევა:
ქრონიკული ქოლეცისტიტის დაავადება em> – დიაგნოსტიკა
პაციენტის მიერ გამოთქმული რიგი დამახასიათებელი ჩივილები ექიმს საშუალებას აძლევს სწორად და დროულად დაადგინოს დაავადება. დიაგნოსტიკურ ღონისძიებებს შორისაა: /span> ქრონიკული დაავადების პროფილაქტიკა. ქოლეცისტიტი მთავარი პრევენცია არის ცხოვრების ჯანსაღი წესის დაცვა, ალკოჰოლის სრული გამორიცხვა და ჯანსაღი დიეტის დაცვა. მნიშვნელოვანია რეგულარული ფიზიკური აქტივობა. გარდა ამისა, პრევენციული კომპლექსი მოიცავს კიდევ რამდენიმე აქტივობას:
ამ დაავადებით დაავადებული ადამიანებისთვის მნიშვნელოვანია სწორი დიეტის დაცვა, რათა მაქსიმალურად შეამსუბუქოს გამწვავების პერიოდი და გაახანგრძლივოს რემისიის პერიოდი. კვება უნდა მოხდეს ყოველ 3 საათში მცირე ულუფებით. პროდუქტები, რომლებიც უნდა იყოს დიეტაში:
რას უნდა მოერიდოთ:
გამოიწერეთ ბიულეტენი