Facebook Pixel

Ქრონიკული ქოლეცისტიტი

ქრონიკული ქოლეცისტიტი – ეს არის ნაღვლის ბუშტის ანთებითი პროცესი, რომელიც უარყოფითად მოქმედებს მის მოტორულ ფუნქციაზე. დაავადება აქტიურად ვლინდება გამწვავების დროს, როგორც წესი, ეს არის ალკოჰოლის უარყოფითი გავლენა ცხიმიან ან შემწვარ საკვებზე. გამწვავებას თან ახლავს დაჭერილი ტკივილი და სიმძიმე მარჯვენა მხარეს, გულისრევა, ღებინება და სიმწარე პირში. ქრონიკულ ქოლეცისტიტს შესაძლოა ახლდეს ზოგიერთი დაავადება: ენტეროკოლიტი, პანკრეატიტი. ეს პათოლოგია, უმეტესად, 45-50 წლის ქალებს ემართებათ. დაავადება პროგრესირებს განვითარებულ ქვეყნებში, მასზე გავლენას ახდენს ცხოვრების წესი და კვება.

ქრონიკული ქოლეცისტიტის დაავადება &ndash. ; მიზეზები

ამ დაავადების ძირითადი მიზეზი არის გარკვეული მიკროორგანიზმები, რომლებიც შედიან ნაღვლის ბუშტში ნაწლავებიდან ან სისხლის ნაკადით. დაავადება თანდათან ვითარდება და დიდი ხნის განმავლობაში შეიძლება საერთოდ არ იგრძნოს თავი. სწორედ ნაღვლის ბუშტის ღრუში შემავალი მიკრობები იწვევენ ლორწოვან გარსში ანთებით პროცესებს. ანთება არ ქრება, არამედ იწყებს პროგრესირებას, რითაც ანადგურებს ლორწოვანის ღრმა ფენებს. დროთა განმავლობაში, ანთება იწყებს ნაწიბურების წარმოქმნას და გადაიქცევა ბეჭდებად, რომლებიც დეფორმირებენ ნაღვლის ბუშტის კედლებს. იცვლება ნაღვლის მდგომარეობაც, ეს ზრდის ქვების წარმოქმნის რისკს. გარდა ამისა, შემდეგი მოვლენები იწვევს ქრონიკული ქოლეცისტიტის გამოვლენას:

  • ნაღვლის სტაგნაცია სანაღვლე გზებში.
  • <. span>არასათანადო დიეტა დასრულებულია უმოძრაო ცხოვრების წესით.
  • გენეტიკური მიდრეკილება.
  • არაერთი პარაზიტული დაავადება (მრგვალი ჭია, ჯიარდია). ).
  • ალკოჰოლის ბოროტად გამოყენება.

სიმპტომები

დაავადების სიმპტომები შეიძლება პერიოდულად გამოჩნდეს, გამწვავების მდგომარეობა თანდათან იცვლება მოკლევადიანი რემისიით. მთავარი სიმპტომი – ტკივილი მარჯვენა ჰიპოქონდრიუმში. დაავადების სხვა ნიშნებს შორის გამოირჩევა:

  • ნაღვლის ბუშტის კუნთების დისფუნქცია, რომელსაც თან ახლავს მწვავე ტკივილი.
  • კუნთების სპაზმი ნაღვლის ბუშტის მიდამოში, რომელიც ჩნდება არასრულფასოვანი კვების ან საკვების გამაღიზიანებელთან ზემოქმედების დროს.
  • მწარე პირში, განსაკუთრებით დილით, რაც პროვოცირებულია დიდი რაოდენობით ნაღვლის გამოყოფით.
  • ნაღვლის ღებინება და ერუქცია.
  • არასტაბილური მდგომარეობა. განავალი.
  • შეშუპება მუცლის ღრუში.
  • კანის ქავილი.
  • ტემპერატურა იმატებს 38-39 გრადუსამდე.
  • გაღიზიანება, ემოციური ფონის დაქვეითება, სხეულის ზოგადი შესუსტება.
  • <. span>არაჩვეულებრივი ალერგიული რეაქციების გამოვლინება საკვებზე.  

ქრონიკული ქოლეცისტიტის დაავადება em> – დიაგნოსტიკა

პაციენტის მიერ გამოთქმული რიგი დამახასიათებელი ჩივილები ექიმს საშუალებას აძლევს სწორად და დროულად დაადგინოს დაავადება. დიაგნოსტიკურ ღონისძიებებს შორისაა: /span>

  • ნაღვლის მიკროსკოპული გამოკვლევა.
  • თორმეტგოჯა ნაწლავის ტიპის პრობინგი.
  • ზოგადი სისხლის ტესტი.
  • განავლისა და შარდის ლაბორატორიული გამოკვლევა.
  • პალპაცია ქვედა მუცლის.
  • კანის გამოკვლევა სიწითლესა და აქერცვლაზე.
  • ქრონიკული დაავადების პროფილაქტიკა. ქოლეცისტიტი

    მთავარი პრევენცია არის ცხოვრების ჯანსაღი წესის დაცვა, ალკოჰოლის სრული გამორიცხვა და ჯანსაღი დიეტის დაცვა. მნიშვნელოვანია რეგულარული ფიზიკური აქტივობა. გარდა ამისა, პრევენციული კომპლექსი მოიცავს კიდევ რამდენიმე აქტივობას:

    • თანდაყოლილი შინაგანი ანომალიების დროული დიაგნოსტიკა.
    • დიაგნოსტიკა. და სანაღვლე გზებში შეშუპების მკურნალობა.
    • სტრესის მინიმიზაცია.
    • პარაზიტული დაავადებების სრული და ხარისხიანი მკურნალობა.
    • ცალკე კვება.
    • თავშეკავება ფიზიკური გადატვირთვისა და ზედმეტი მუშაობისგან. 
    • დაასრულეთ სამედიცინო გამოკვლევა ყოველ ექვს თვეში.
    • მკურნალობა სანატორიუმში.

    კვების რჩევა

    ამ დაავადებით დაავადებული ადამიანებისთვის მნიშვნელოვანია სწორი დიეტის დაცვა, რათა მაქსიმალურად შეამსუბუქოს გამწვავების პერიოდი და გაახანგრძლივოს რემისიის პერიოდი. კვება უნდა მოხდეს ყოველ 3 საათში მცირე ულუფებით. პროდუქტები, რომლებიც უნდა იყოს დიეტაში:

    • უცხიმო ხორცი და თევზი.
    • ახალი და ტკბილი. ხილი, მწვანილი .
    • წიწიბურა და შვრიის ფაფა.
    • მოხალული ან ოდნავ შემორჩენილი პური.
    • მცენარეული წარმოშობის ზეთები.
    • მარშმლოუ, ჯემი.
    • ველური ვარდის, პიტნის დეკორქცია, ცაცხვი.
    • კურკუმა

    რას უნდა მოერიდოთ:

    • ცხიმიანი ხორცი (ღორის, იხვი, ცხვრის).
    • ლობიო.
    • მჟავე კენკრა და ხილი.
    • სოკო.
    • შებოლილი ხორცი, დაკონსერვებული საკვები.
    • სანელებლები.
    • ძალიან ცხარე და მარილიანი საკვები.
    • ცხენაწნი და მდოგვი.
    • <. li>ალკოჰოლური სასმელები.

     

    აუცილებელი ვიტამინები

    ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.