Facebook Pixel

Კოლიტი

კოლიტი არის საჭმლის მომნელებელი სისტემის პათოლოგია მსხვილ ნაწლავში ლოკალიზებული ანთებით. კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებათა საერთო რაოდენობას შორის უფრო ხშირია კოლიტი.

არსებობს დაავადების მწვავე და ქრონიკული ფორმები. მწვავე მიმდინარეობს ძალიან სწრაფად და ინტენსიურად, სათანადო დიაგნოზით მკურნალობა სწრაფად ტარდება. ეს დაავადება ქრონიკულ ხასიათს ატარებს, ამიტომ ეს ფორმა უფრო ხშირია.

დაავადების განვითარება ასოცირდება ქვედა ნაწლავებში პათოგენური მიკროორგანიზმების მატებასთან, რაც იწვევს ანთებით პროცესს. პროცესი ლორწოვან გარსში.

კოლიტი: მიზეზები

  • პათოგენური ინფექცია ორგანიზმში. ეს პროცესი შეიძლება მოხდეს პათოგენური მიკროფლორის (სალმონელა, ქოლერის ბაცილი, დიზენტერია, E. coli) მატარებლები არაახალი პროდუქტების გამოყენებისას.
  • დაქვეითებული კვება, დიეტის ნაკლებობა და რეჟიმი. სწრაფი კვების ბოროტად გამოყენება, გაუწონასწორებელი კვება, ჯანსაღი საკვების ნაკლებობა, ბოჭკოვანი გავლენას ახდენს საჭმლის მონელების პროცესის დარღვევაზე.
  • გენეტიკური უკმარისობა. ზოგიერთი მუტაციის განვითარება იწვევს ნაწლავების მოშლას დაბადებისთანავე.
  • კუჭ-ნაწლავის დაავადებების არსებობა. გასტრიტი, ქოლეცისტიტი, პანკრეატიტი, ჰეპატიტი გავლენას ახდენს საჭმლის მომნელებელი სისტემის პროცესებზე, შეუძლია გააუარესოს ნაწლავის მოძრაობა.
  • დაქვეითებული იმუნიტეტი, ინფექციური დაავადებების განვითარების ან გადაცემის შედეგად.
  • გარკვეული მედიკამენტების მიღება გავლენას ახდენს ნაწლავების მუშაობაზე (ანტიბიოტიკები, ჰორმონალური კონტრაცეპტივები, საფაღარათო და ანთების საწინააღმდეგო საშუალებები).
  • <. span>ტოქსიკური ნივთიერებებით (ვერცხლისწყალი, დარიშხანი) მოწამვლა
  • მგრძნობელობა ალერგიული რეაქციების მიმართ, რომელთა განვითარებაც გავლენას ახდენს ნაწლავების მუშაობაზე.
  • მექანიკური სტიმულის გამოყენება. სანთლებს, ოყნას შეუძლია სქელ მონაკვეთში ანთების განვითარების პროვოცირება.

სიმპტომები

კოლიტის ტიპის მიხედვით განასხვავებენ სხვადასხვა ფორმებს.

მწვავე კოლიტის სიმპტომები:

  • მტკივნეული შეგრძნებები მუცლის არეში, დისკომფორტის შეგრძნება, განსაკუთრებით ჭამის შემდეგ, კლიმატი, სირბილი ან სიარული;
  • დეფეკაციის დარღვევა. პროცესი, ყაბზობა და დიარეა ცვლის ერთმანეთს, ხოლო განავალში შეინიშნება სისხლის ნაწილაკები, ასევე ოდნავ მწვანე ფერის ლორწოვანი ზოლები;
  • დაცლის ცრუ სურვილი, უფრო ხშირად ჩნდება ღამით,   უმნიშვნელო, ძირითადად ლორწოს, ჩირქოვანი გამონადენი;
  • სიმძიმის შეგრძნება მუცლის არეში, გაზრდილი გაზების წარმოქმნა, მეტეორიზმი;
  • გულისრევა, ღებინება ;
  • წონის დაკლება;
  • ძილიანობა, დაღლილობა.

უდროულად  მწვავე ფორმის მკურნალობა იწვევს დაავადების ქრონიკულ სტადიაზე გადასვლას.

ქრონიკული კოლიტი  ხასიათდება შემდეგი სიმპტომებით:

  • შებერილობა, გაზის წარმოქმნის გაზრდა; დადებითი მიკროფლორის ნაკლებობა;
  • გახანგრძლივებული წუწუნი. მუცლის არეში ჭამიდან გარკვეული პერიოდის შემდეგ;
  • მცირე მტკივნეული ტკივილი მუცლის არეში ფიზიკური აქტივობის ან ხშირი სტრესის შემდეგ;
  • კანის გამონაყარი, ჩნდება საჭმლის მონელების და ორგანიზმში მომატებული ტოქსინების შედეგად;
  • გულისრევა, სისუსტე.

ქრონიკულ სტადიას ახასიათებს გამწვავებები, რომლებიც შეიძლება მოხდეს წელიწადში რამდენჯერმე, ამ პერიოდში სიმპტომები მწვავე ფორმის მსგავსია.

დიაგნოსტიკა. კოლიტის

  1. ლაბორატორიული მეთოდები
  • ზოგადი სისხლის ტესტი;
  • კოპროგრამა;
  • ფეკალური კულტურის ანალიზი.
  1. ინსტრუმენტული მეთოდები
  • ნაწლავის რენტგენოლოგიური გამოკვლევა;
  • ულტრაბგერა;
  • MRI;
  • ბიოფსია;
  • ნაწლავის ენდოსკოპია

კოლიტი: პრევენცია

  • დაადგინეთ კვება, მიირთვით რბილი საკვები, არ დაიტვირთოთ ნაწლავები, მიირთვით დღეში 4-6-ჯერ მცირე ულუფებით, არ ჭამოთ ზედმეტი.
  • დაიცავით პირადი ჰიგიენის წესები, დაიბანეთ ხელები ყოველ ჯერზე ჭამის დროს, ფრთხილად გაწურეთ ბაზარში, სუპერმარკეტში შეძენილი ყველა პროდუქტი.
  • <. li>არ გამოიყენოთ აბსოლუტურად აუცილებელი მედიკამენტები, ნაკლებად ხშირად გამოიყენეთ ჭიქები.
  • თუ კოლიტი მეორად დაავადებად განვითარდა, ყურადღება მიაქციეთ ძირითადი დაავადების მკურნალობას.

ჯანსაღი ცხოვრების წესი, ცუდი ჩვევების მიტოვება, ზედმეტი დატვირთვის თავიდან აცილება, მკვეთრი მოხვევები, სედანები, ტრიალი.

კვების რჩევა

დიეტა დაავადების მკურნალობის მთავარი ფაქტორია. ანთებული ლორწოვანი არ უნდა იყოს გადატვირთული ზედმეტი საკვებით, საკვები უნდა იყოს მსუბუქი და კარგად ასათვისებელი.

სასარგებლო პროდუქტები კოლიტის დროს:

    <. li>ჩაშუშული და გამომცხვარი ბოსტნეული;
  • გამომცხვარი ვაშლი;
  • casseroles – ხაჭო ხილით;
  • დაფქული ხაჭო;
  • იოგურტი ცოცხალი ბაქტერიით;
  • დიდი რაოდენობით სითხე.

აუცილებელია გარკვეული ხნით გამორიცხვა:

  • ბოსტნეული და უმი ხილი;
  • მზესუმზირის თესლი, გოგრა, თხილი;
  • ქატო; span>
  • რძე;
  • ქლიავი;
  • კომბოსტო, გოგრა; span>
  • მწნილი და შებოლილი ხორცი;
  • მჟავე და ტკბილი.

 

ძალიან მნიშვნელოვანი ვიტამინები

ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.