Facebook Pixel

Ქრონიკული პანკრეატიტი

ქრონიკული პანკრეატიტი – ეს არის პათოლოგია, რომელიც აზიანებს პანკრეასს. მას აქვს ანთებითი, დესტრუქციული ხასიათი, გავლენას ახდენს ორგანოს სეკრეტორულ ფუნქციაზე.ეს არის ქრონიკული დაავადება, რომელიც რეგულარულად უარესდება (სეზონური გამწვავება ან გამღიზიანებლების აქტიური ზემოქმედება).

ხშირად არსებობს კავშირი შაქრიანი დიაბეტის არსებობასა და ქრონიკულ პანკრეატიტს შორის. იგი აისახება ტკივილის შეგრძნებებით მუცლის ღრუს ზედა ნაწილში, რომელსაც თან ახლავს გულძმარვა, გულისრევა და ღებინება. დიაგნოზის დადასტურება შესაძლებელია მხოლოდ პანკრეასის შესწავლისა და ულტრაბგერითი გამოკვლევის შემდეგ. დაავადება უფრო ხშირად აწუხებს მამაკაცებს, ვიდრე ქალებს. რისკის ქვეშ არიან 16-18 წლის ადამიანები, განსაკუთრებით ცუდი ჩვევების მქონე ადამიანები.

ქრონიკული პანკრეატიტის დაავადება &ndash. ; გამომწვევი

ვინაიდან ქრონიკულ პანკრეატიტს, როგორც ჩვეულებრივ პანკრეატიტს, აქვს მსგავსი ეტიმოლოგია, მაშინ დაავადების მიზეზები მსგავსია. მთავარი – ეს არის ალკოჰოლის ბოროტად გამოყენება. ეს ტოქსიკური ნივთიერება უარყოფითად მოქმედებს პანკრეასზე, რაც იწვევს მის ანთებას. სხვა ფაქტორებს შორის, რომლებიც ხელსაყრელ გავლენას ახდენს ქრონიკული პანკრეატიტის განვითარებაზე, არის:

  • მაღალი კალციუმი სისხლში.
  • კისტოზური ფიბროზის არსებობა.
  • გარკვეული მედიკამენტები.
  • ოდდის სფინქტერის ფუნქციის დარღვევა.
  • ავტოიმუნური ტიპის პანკრეატიტი.
  • გენეტიკური დაავადებებით გამოწვეული პანკრეატიტი.
  • იდიოპათიური პათოლოგია. , რომლის ეტიოლოგია გაურკვეველია . 

სიმპტომები

საწყისი პათოლოგიური ცვლილებები სრულიად უსიმპტომოა. თუ ნათელი ხასიათის პირველი გამწვავება მოხდა, მაშინ სხეული იწყებს ამის სიგნალს ყველა შესაძლო გზით. მთავარ სიმპტომებს შორის:

  • მწვავე ტკივილი მუცლის არეში ზედა ნაწილში, რომელიც შეიძლება გავრცელდეს მარცხენა ჰიპოქონდრიაში. ტკივილი შეიძლება იყოს მუდმივი ან შეიძლება მოვიდეს და წავიდეს.
  • გულისრევა, რომელსაც თან ახლავს ხშირი ღებინება, რომელიც არ ათავისუფლებს ტკივილს.
  • span>გულძმარვა.
  • მეტეორიზმი.
  • მუდმივი განავალი, დიარეა/ყაბზობა.
  • <. li>მადის სრული ან ნაწილობრივი დაკარგვა, შედეგად, წონის დაკლება.
  • კანის გაყვითლება, კანის სიმშრალე.
  • <. li>ამ მიდამოში შეიძლება გამოჩნდეს წვრილი წითელი ლაქები მკერდზე.
  • მუცლის არეში პალპაციისას ჩნდება მკვეთრი ტკივილი, რომელიც დიდხანს არ ქრება. დრო.

ქრონიკული პანკრეატიტი შესაძლოა მრავალი წლის განმავლობაში არ იგრძნობს თავს, მაგრამ სიმპტომების პირველი გამოვლინებისას იწყება დესტრუქციული პროცესები პანკრეასსა და მიმდებარე ქსოვილებში. /span>

პანკრეასის ჯირკვლების ქრონიკული პანკრეატიტი – დიაგნოსტიკა

ზუსტი დიაგნოზისთვის აუცილებელია გასტროენტეროლოგის სრული კონსულტაცია. ექიმი განსაზღვრავს მთელ რიგ ინსტრუმენტულ და ლაბორატორიულ ტესტებს:

  • ზოგადი სისხლის ტესტი.
  • განავლის ლაბორატორიული გამოკვლევა. და შარდი. /span>
  • ფუნქციური დიაგნოსტიკა.
  • სისხლის ტესტი პანკრეასის ფერმენტების აქტივობის დასადგენად.
  • კოპროგრამა.
  • მუცლის ორგანოების ულტრაბგერა, CT, MRI.
  • კვლევა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის შიდა მდგომარეობა EUS-ის გამოყენებით.
  • სპეციალური კონტრასტის შეყვანა საყლაპავში ყველაზე საშიში ანთებითი კერების გამოსავლენად.

ქრონიკული პანკრეატიტის პრევენცია

ექიმები განასხვავებენ რამდენიმე ღონისძიებას, რომლებიც დაკავშირებულია საწყის პრევენციასთან: ალკოჰოლის მოხმარება.

  • დაბალანსებული დიეტა.
  • აკრძალულია მოწევა.
  • აკონტროლეთ წყალი. ბალანსი სხეულში , დღეში მინიმუმ 2 ლიტრი სითხის დალევა გჭირდებათ.
  • ვიტამინების კომპლექსების რეგულარული მიღება იმუნური სისტემის მაღალი დონის შესანარჩუნებლად.
  • რეგულარული სამედიცინო გამოკვლევა (ექვს თვეში ერთხელ).
  • კუჭ-ნაწლავის დაავადებების სრული განკურნება.
  • თუ შესაძლებელია, რეგულარული სპა მკურნალობა.
  • ზემოაღნიშნული წესების გარდა, უნდა დაიცვათ მკაცრი დიეტა გასტროენტეროლოგის მიერ. 

    კვების რჩევა

    ჭამეთ ასეთი დაავადებით, ხშირად უნდა ჭამოთ (დღეში 4-5-ჯერ), პორციები უნდა იყოს მცირე. საკვების ტემპერატურა უნდა იყოს ოთახის ტემპერატურაზე, სამზარეულოსთვის გამოიყენეთ მხოლოდ ახალი პროდუქტები. პროდუქტები, რომლებიც უნდა იყოს რაციონში:

    • უცხიმო ხორცი. სასურველია ფრინველის უცხიმო ხორცი.
    • ბოსტნეულის სუპები, ხორცის ბულიონის გარეშე.
    • ახალი ბოსტნეული, ხილი.
    • მყარი ყველი.
    • მწვანილის დეკორქცია და ჩაი.

    პროდუქტები თავიდან აიცილოთ:

    • შემწვარი ან ხმელი თევზი და ხორცი.
    • ცხიმიანი ხორცი.
    • შემწვარი კვერცხი.
    • ალკოჰოლი, ყველა ფორმით.
    • ახალი საფუარის ნამცხვრები.
    • მარგარინი, ცხიმიანი კარაქი.
    • ცხარე და ძალიან მარილიანი სანელებლები.
    ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.