კუჭის და თორმეტგოჯა ნაწლავის პეპტიური წყლული – ეს არის მორეციდივე პათოლოგია, რომელიც ხასიათდება კუჭ-ნაწლავის ლორწოვანი გარსის ზედაპირზე წყლულების გაჩენით, სწორედ ეს წარმონაქმნები იწვევს ანთების პროვოცირებას. როდესაც დაავადება გაუარესდება, ადამიანი განიცდის მწვავე ტკივილს მუცლის ზედა ნაწილში, გარკვეული პერიოდის შემდეგ ხდება რემისია. დაავადების მაქსიმალური განვითარება შეინიშნება 20-30 წლის ადამიანებში, ეს გამართლებულია იმით, რომ ამ ასაკში ადამიანები სათანადოდ არ იკვებებიან და ჯანსაღი ცხოვრებისგან შორს არიან. მამაკაცები ამ დაავადებით 5-6-ჯერ უფრო ხშირად იტანჯებიან, ვიდრე ქალები. პეპტიურ წყლულს შეუძლია გააუქმოს ადამიანი დიდი ხნის განმავლობაში.
თორმეტგოჯა ნაწლავის პეპტიური წყლულის დაავადება – მიზეზები
პირველადი დეფექტები და შემდგომი წყლულები წარმოიქმნება გარკვეული აგრესიული ფაქტორების (პეპსინის ფერმენტი, კუჭის მჟავა) გავლენის ქვეშ.
ამ დაავადებას ახასიათებს ტალღისებური გამოვლინება, როგორც უკვე აღვნიშნეთ გამწვავებები იცვლება სიმშვიდის პერიოდებით, რომელთა ხანგრძლივობა დამოკიდებულია დაავადების სტადიაზე და ცხოვრების წესზე. როგორც წესი, გამწვავებები უფრო გამოხატულია შემოდგომაზე და გაზაფხულზე. რამდენიმე ფაქტორი, რომელიც იწვევს გამწვავებას:
პეპტიური წყლულის ძირითად სიმპტომებს შორისაა შემდეგი:
კუჭის წყლულის დიაგნოზი და თორმეტგოჯა ნაწლავი
ზუსტი დიაგნოზის დასმა მხოლოდ სპეციალურ გასტროენტეროლოგს შეუძლია. პეპტიური წყლულის დიაგნოზი მოიცავს მთელ რიგ აქტივობებს:
<. em>კუჭის და თორმეტგოჯა ნაწლავის პეპტიური წყლულის პრევენცია, რათა თავიდან იქნას აცილებული გამომწვევის Helicobacter pylori ორგანიზმში შეღწევა.
ადამიანები, რომლებიც განიცდიან ამ დაავადებით, ვალდებულნი არიან დაიცვან გარკვეული დიეტა. რაციონში შემავალი პროდუქტები უნდა იყოს მაქსიმალურად ნეიტრალური, რათა არ მოხდეს ლორწოვანი გარსის გაღიზიანება. საჭიროა აკონტროლოთ კალორიების რაოდენობა, ისინი საკმარისი უნდა იყოს ორგანიზმის ყოველდღიური მოთხოვნილებების დასაფარად. ყოველდღიური დიეტა შედგება 5-6 კვებით. საკვები, რომელიც შეიძლება მიირთვათ:
საჭმელი, რომელსაც უნდა მოერიდოთ:
გამოიწერეთ ბიულეტენი