Facebook Pixel

Შეკრულობა

ყაბზობაიგულისხმება საჭმლის მომნელებელი სისტემის დარღვევა, რომლის დროსაც ნაწლავის რეგულარული მოძრაობა არ ხდება. ყველა ადამიანი იცნობს ამ პრობლემას, ცხოვრებაში ერთხელ მაინც ყველას მოუწია მასთან გამკლავება.

ექიმები გამოყოფენ ყაბზობის ფორმებს:

  • ეპიზოდური – ყაბზობა ხდება პერიოდულად, გარკვეულ სიტუაციებში (მაგალითად, მოგზაურებში, რომლებიც ცვლიან დიეტას და სვამენ სხვადასხვა წყალს);
  • ქრონიკული – სისტემატური ხასიათი აქვს, დაცლა ხდება 1-ზე ნაკლებ დღეში რამდენიმე დღეში, 1-ჯერ 3-5 დღეში, ეს მაჩვენებლები ნორმად შეიძლება ჩაითვალოს, თუ ადამიანი არ განიცდის დისკომფორტს.

    ყაბზობა: იწვევს

    • მონელების დარღვევას არასწორი და არარეგულარული კვების გამო, უჩვეულო საკვების გამოყენება ;
    • დეფეკაციის სურვილის იგნორირება, განავლის შეკავება (ეს ხდება მაშინ, როცა შეუძლებელია ტუალეტში დროულად მისვლა);
    • დაბალი ფიზიკური აქტივობა, უმოძრაო ცხოვრების წესი;
    • სითხის არასაკმარისი მიღება, მცენარეული პროდუქტები;
    • ჰემოროიდები, არსებობა სწორი ნაწლავის ნაპრალები, რომლებიც იწვევს ტკივილს ნაწლავის მოძრაობის დროს;
    • გარკვეული მედიკამენტების ხშირი გამოყენება (ანტიჰისტამინები და ანტიდეპრესანტები, კუჭის მჟავიანობის შესამცირებელი საშუალებები, ანტიჰიპერტენზიული საშუალებები, ნარკოტიკული ნივთიერებები);
    • ჩვილებში, რომლებიც გადაყვანილნი არიან ხელოვნურ კვებაზე ან შერეულ დიეტაზე, შეიძლება მოხდეს ადაპტაციის პერიოდში. ფორმულის მიხედვით ან მისი სიმკვრივის გამო;
    • ნაწლავის ქსოვილების ელასტიურობის ასაკთან დაკავშირებული ცვლილებები, მუცლის ღრუს კუნთების სისუსტე (ტიპიური ხანდაზმულებისთვის);
    • პოსტოპერაციულ პერიოდში ჩნდება ნაწლავის ატონიის შედეგად, ანესთეზიის ზემოქმედების შედეგად;
    • როგორც. ემოციური გადატვირთვის, ხშირი სტრესის, მომატებული ნერვიულობის შედეგი;
    • შეიძლება მიუთითებდეს სხვა დაავადებების არსებობაზე – წყლულები, ქოლეცისტიტი.

სიმპტომები

  • დისკომფორტისა და წნევის შეგრძნება სწორი ნაწლავის მიდამოში;
  • გაზის წარმოქმნის გაზრდა;
  • შებერილობა, მეტეორიზმი;
  • ნაწლავებში სისავსის შეგრძნება;
  • მადის დაქვეითება;
  • ხშირი belching, ცუდი გემო პირში;
  • მუცლის ტკივილი;
  • ზოგჯერ &ndash ; ცხელება, ღებინება, გულისრევა;
  • ნაწლავის მოძრაობის შემცირებული სიხშირე – კვირაში 1-ჯერ;
  • ფეკალურ მასებს აქვს გაზრდილი სიმკვრივე, მშრალი, შეიძლება იყოს ბურთულების სახით;
  • <. span>ნევროზი, უძილობა, გაღიზიანებადობა, ცუდი განწყობა;
  • ფერმკრთალობა და მშრალი კანი.

ყაბზობის დიაგნოსტიკა

დროული და სწორი დიაგნოზი აუცილებელია ქრონიკული ყაბზობის მკურნალობისას. დაცლის ხანგრძლივმა შეუძლებლობამ შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სერიოზული პრობლემები, იმატებს ორგანიზმის ინტოქსიკაცია. თუ განავალს დამოუკიდებლად ვერ არეგულირებთ, დაუყოვნებლივ უნდა მიმართოთ ექიმებს.

თავდაპირველად ექიმი ატარებს პაციენტის საფუძვლიან გამოკითხვას, კვების ბუნების გათვალისწინებით. და დაცლის ინტენსივობა.

გამოიყენება შემდეგი მეთოდები:

  • ლაბორატორიული (სისხლის ანალიზი, განავალი, კაპპროგრამა);
  • მიკრობული სპექტრის შესწავლა, განავლის დათესვა მიკროფლორაზე;
  • ნაწლავის მოტორული აქტივობის შესწავლა; span>
  • რენტგენოლოგიური გამოკვლევა (გვიჩვენებს ნაწლავის ანატომიურ მდგომარეობას) ;
  • კოლონოსკოპია;
  • ნაწლავის ლორწოვანის ჰისტოლოგიური და ჰისტოქიმიური შესწავლა;
  • სწორი ნაწლავის ობტურატორის სისტემის შესწავლა.

ყაბზობა – პრევენცია

  • დაადგინოს დიეტა, რომელიც უნდა შეიცავდეს დიდი რაოდენობით მცენარეულ საკვებს, დიეტის ძირითადი ელემენტია ბოჭკოვანი, საჭიროა გაზრდა მოხმარებული სითხის რაოდენობა;
  • კვების რეჟიმი – ჭამე 3-4-ჯერ დღეში ერთსა და იმავე დროს;
  • არ უგულებელყო დეფეკაციის სურვილი;
  • იყავი ჯანსაღი ცხოვრების წესი, არეგულირებს ფიზიკური აქტივობისა და დასვენების რაოდენობას, გაზრდის სიარულის, მეტ მოძრაობას;
  • სპორტი, რეგულარული სპორტული ვარჯიშები აუმჯობესებს ნაწლავის მოტორულ აქტივობას;
  • ემოციური მდგომარეობის სტაბილიზაცია.

კვების რჩევა

ჯანსაღი საკვები:

  • ბოჭკოვანი შემცველი ბოსტნეულის და ხილის დიდი მოხმარება (კანში ბევრია, ამიტომ ხილი არ სჭირდება კანი);
  • კალიუმით მდიდარი საკვების მოხმარება – გარგრის ჩირი, ქიშმიში, ლეღვი, ქლიავი;
  • ისპანახი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი – შეიცავს უამრავ აუცილებელ მაგნიუმს;
  • ქატო პური, უხეში შავი პური;
  • მთლიანი მარცვლეული პროდუქტები;
  • ბულიონები ქატოთი თაფლით;
  • გამომცხვარი კარტოფილი;
  • ბოსტნეულის სუპები
  • მარცვლეული – ხორბლის ბურღული, შვრიის ფაფა, ქერის ფაფა;
  • ზღვის მცენარეები;
  • მდუღარე წყალი;
  • კომპოტები და მსუბუქი მცენარეული ჩაი.

შესამცირებელი საკვები:

  • საკვების შესაკრავი – ბრინჯი, რძე, შავი ჩაი, კაკაო;
  • ცხოველური ცილებით მდიდარი საკვები – თევზი, ხორცი, კვერცხი, ხაჭო;
  • თეთრი ფქვილის პროდუქტები – მაკარონი, პური.

 

მნიშვნელოვანი ვიტამინები

სასარგებლო ვიტამინები

ეს ინფორმაცია მხოლოდ სახელმძღვანელოსთვისაა. გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.