ფარინგიტი
ფარინგიტი – ეს არის ანთებითი პროცესი, რომლის დროსაც ზიანდება ფარინქსის ლორწოვანი გარსი და ლიმფოიდური ქსოვილი. ყველაზე გავრცელებულია კატარალური ტიპის მწვავე ფარინგიტი SARS-ით. შემთხვევების 70%-ზე მეტში ფარინგიტის გამომწვევი ვირუსებია, როგორიცაა რინოვირუსი, ადენოვირუსი, პარაგრიპი, კორონავირუსი და ა.შ. მხოლოდ ბოლო რამდენიმე წლის განმავლობაში, ეს არის რინოვირუსი, რომელიც იყო ARVI-ის მიზეზი 80% შემთხვევაში ( განსაკუთრებით შემოდგომაზე) და უფრო სერიოზული ბაქტერიული ინფექციების მხოლოდ პირველი ეტაპია. უმეტეს შემთხვევაში, ეს დაავადება ჩნდება ტონზილიტთან ერთად.
დაავადების აღწერა
ფარინგიტის დროს ანთებითი პროცესი გავლენას ახდენს ფარინქსისა და ლიმფოიდური ქსოვილების ლორწოვან გარსზე. ფარინგიტისთვის დამახასიათებელია იგივე სიმპტომები, რაც ყელის სხვა დაავადებებს. პაციენტს აღენიშნება ყელის ტკივილი, მშრალი ხველა გამოწვეული ქავილის და დისკომფორტის მუდმივი შეგრძნებით. არასწორმა მკურნალობამ ან დაავადების იგნორირებამ შეიძლება გამოიწვიოს დაავადების ქრონიკულ სტადიაზე გადასვლა. ეს მდგომარეობა სავსეა მძიმე გართულებებით, ვირუსის გავრცელებით მთელს სხეულში, რამაც შეიძლება გავლენა მოახდინოს სხვა ორგანოებზეც. ჩვეულებრივ უნდა განვასხვავოთ მწვავე და ქრონიკული ფარინგიტი. დაავადების მწვავე ფორმა ადვილად განკურნებადია, წარმოიქმნება ინფექციის ან ფარინქსის ლორწოვან გარსში გამაღიზიანებლის შეღწევის შედეგად. მწვავე ფარინგიტი შეიძლება ქრონიკული გახდეს არასათანადო მოპყრობით, ასევე ხანგრძლივი გამაღიზიანებლის შედეგად. ქრონიკული ფორმა ხასიათდება ხშირი გამწვავებებით და რემისიებით.
დაავადების გავლის ფორმის მიხედვით, ჩვეულებრივ უნდა განვასხვავოთ ნიშნები. მწვავე ფარინგიტს ახასიათებს:
ქრონიკული ფორმა ხასიათდება დაავადების მიმდინარეობით გამოხატული ნიშნების გარეშე. ძირითადი სიმპტომია ყელში ბლანტი ნახველის დაგროვება, რომელიც იწვევს ქავილის, სიმშრალის, უცხო საგნის შეგრძნებას და მშრალი ზედაპირული ხველას.
გამომწვევი
ფარინგიტის განვითარების გამომწვევი მთავარი ფაქტორი არის ინფექცია: ბაქტერიული, სოკოვანი ან ვირუსული. მათ შეუძლიათ გამოიწვიონ ანთებითი პროცესი ასეთი უარყოფითი ფაქტორების ფონზე:
ფარინგიტის დროს ვლინდება მადის დაქვეითება. იგი გამოწვეულია სხეულის შესუსტებით და ყლაპვისას მტკივნეული შეგრძნებებით. ამიტომ, ავადმყოფობის დროს ექსპერტები გვირჩევენ მსუბუქ და დაზოგულ საკვებს, რომელიც არ დააზიანებს ისედაც ანთებულ ლორწოვან გარსს. საკვების მიღება რეკომენდებულია მცირე ულუფებით, 5-6-ჯერ გაყოფით. მნიშვნელოვანია კერძების ტემპერატურა – არც ცხელი და არც ცივი. რაციონიდან უნდა ამოიღოთ ძალიან მძიმე, მკვეთრი და ნაკაწრი საკვები. ასევე უკუნაჩვენებია ცხიმიანი და შემწვარი საკვები, შებოლილი ხორცი.
გამოიწერეთ ბიულეტენი