ქრონიკული ტონზილიტი
ქრონიკული ტონზილიტი – ინფექციური ბუნების ანთება, რომელიც აზიანებს ტონზილებს. უმეტეს შემთხვევაში, ეს არის პალატინის ტონზილები, რომლებიც ზიანდება. დაავადება ორგანიზმის ბაქტერიული ან ვირუსული ინფექციის შედეგია.
ეს დაავადება საკმაოდ გავრცელებულია მთელ მსოფლიოში. სტატისტიკის მიხედვით, მსოფლიოს მოსახლეობის 10% მიდრეკილია ქრონიკული ტონზილიტისკენ.
დაავადების აღწერა
პალატინის ტონზილები. ან ტონზილები – ლიმფური სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილი. ისინი პასუხისმგებელნი არიან იმუნიტეტის მდგომარეობაზე და ასევე იცავს ორგანიზმს სხვადასხვა ბაქტერიებისა და ვირუსებისგან, რომლებიც შედიან სხეულში და სახლდებიან ნაზოფარინქსში. თუ ასეთი მიკროორგანიზმები დროულად არ განეიტრალება, შეიძლება განვითარდეს მრავალი სხვადასხვა ინფექციური დაავადება, როგორიცაა ტონზილიტი.
ქრონიკული ტონზილიტი ყველაზე ხშირად გამოწვეულია დაავადების მწვავე ფორმით, რომელსაც აქვს გაჭიანურდება არასწორი ან არაეფექტური მკურნალობის გამო. ასევე, ტონზილიტი ვითარდება ფარინქსის ლორწოვანი გარსის ანთების ფონზე (დიფტერია, წითელა, ალისფერი ცხელება).
დაავადების ქრონიკული ფორმა გაჭიანურებულია, ხშირი. სხეულის ტოქსიკურ-ალერგიული რეაქციები. ქრონიკული ტონზილიტის დროს ადამიანს ძალიან ხშირად აწუხებს ტონზილიტი, ირღვევა ნერვული ავტონომიური სისტემის ფუნქციები. დაავადების შემდეგ შესაძლებელია გართულებები თირკმელებში, ფილტვებში და გულში ანთებითი პროცესების, იმუნიტეტის დაქვეითების და სახსრების რევმატიზმის სახით.
დაავადების ქრონიკული ფორმაა. ორგანიზმში ანთების და ინფექციის ფოკუსირება და პაციენტში დისკომფორტი იწვევს ყელის მიდამოში, ასევე იწვევს სხვადასხვა გართულებებს და აუტოიმუნური ხასიათის დაავადებებს.
აქვს ქრონიკული ტონზილიტი. მოზრდილები და ბავშვები ერთნაირი პროპორციით.
ქრონიკულ ტონზილიტს ახასიათებს:
მიზეზები
ქრონიკული ტონზილიტის განვითარებაზე შეიძლება გავლენა იქონიოს არა მხოლოდ ხშირი ტონზილიტი, SARS, ასევე პაროდონტის დაავადება და კარიესი. გარდა ამისა, არსებობს ამ დაავადების განვითარების სხვა წინაპირობები:
ტონზილიტის ქრონიკული ფორმის დროს დიეტოლოგები გვირჩევენ No13 დიეტის დაცვას. ყველა კერძი უნდა იყოს ორთქლზე მოხარშული ან მოხარშული, ისინი სუფრაზე უნდა მიირთვათ კარტოფილის პიურეს სახით ან თხევად მდგომარეობაში. თავად პორციები უნდა იყოს ზომიერი და დაყოფილი 5-6 დოზად. ამავდროულად, კერძების ტემპერატურა არ უნდა იყოს 60 C-ზე დაბალი. დიეტა მოიცავს ხორბლის პურის (დამშრალი და მშრალი), კრეკერების, ფუნთუშების, უცხიმო ხორცის კერძებს (წვრილად დაჭრილი), მჭლე თევზის (მოხარშული), ორთქლის გამოყენებას. ომლეტი ან რბილად მოხარშული კვერცხი, რძის და ფერმენტირებული რძის პროდუქტები, ბოსტნეული, ასევე საკმარისი რაოდენობით თბილი სითხე.
გამოიწერეთ ბიულეტენი